Rusya’da ürkütücü bir yeni çok milliyetçi kurgu dalgası yayılıyor…
Bu edebi cins direkt ülkenin gençlerine ve genç erkeklerine hitap ediyor.
“KREMLİN’İN SON SİLAHI”
“Z edebiyatı” olarak isimlendirilen aksiyon dolu romanlar, genç okuyucuları savaşa katılmaya teşvik eden Kremlin’in son silahı olarak nitelendiriliyor.
Ana akım kitapçılardan okul kütüphanelerine kadar bu romanlar, Rus gençlik kültürünü tek bir temel bildiriyle dolduruyor: savaş, öl ve hizmet et.
ADINI “Z” SİMGESİNDEN ALIYOR
Adını Ukrayna’nın işgalini desteklemek için tanklara ve reklam panolarına yerleştirilen “Z” simgesinden alan bu kitaplar, Rusya’nın asil, savaş halinde ve Nazi düşmanlarıyla çevrili olduğu distopik bir dünya sunuyor.
Kahramanlar yalnızca yürekli askerler değil, tıpkı vakitte şan, kardeşlik ve Vladimir Putin’in yine canlanan Rusya vizyonu uğruna hayatlarını feda eden şehitler olarak tasvir ediliyor.
“RUSYA DÜŞMANLARLA ÇEVRİLİDİR”
Nottingham Trent Üniversitesi’nde siyasi irtibat alanında kıdemli öğretim vazifelisi Dr. Colin Alexander, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Devlet, günlük hayatın militarize edildiği bir kültür yaratmaya çalışıyor” tabirlerini kullandı.
Alexander, “Bu, uygun bir vatandaş, uygun bir vatansever, âlâ bir insan olmak için savaşa gitmeniz gerektiği fikrinin normalleştirilmesidir, zira Rusya düşmanlarla çevrilidir.” dedi.
“KAYBOLURSANIZ SAVAŞ SİZİ BÜTÜNLEŞTİRECEKTİR”
Bu romanlardan biri olan Aleksey Sukonkin’in Albay Hiçkimse isimli romanı, mahpustan çıktıktan sonra Wagner paralı asker kümesine katılarak bir maksat ve kurtuluş bulan, perişan bir genç adamın öyküsünü anlatıyor.
Mesaj açık görünüyor: Şayet kaybolursanız yahut haklarınız elinden alınırsa, savaş sizi bütünleştirecektir.
Bu kitaplar, devlet televizyonunda tartışılıyor, okullarda dağıtılıyor ve hatta 2023’teki vefatından evvel Wagner’in işvereni Yevgeny Prigojin tarafından çevrim içi olarak paylaşılıyordu.
BARIŞA DEĞİL ÇATIŞMAYA HAZIRLANIYORLAR
Uzmanlara nazaran, bu yayın çeşidi, çok daha büyük bir sistemin sadece bir kesimi. Vatanseverlik temelli eğitim programları, gençlik askeri kulüpleri ve toplumsal medyayı dolduran savaş yanlısı içeriklerle birlikte, barış değil çatışmaya hazır bir jenerasyon yetiştiriliyor.
Kaynak: Ensonhaber