Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarında akabinde Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde süreksiz barınma alanları kuruldu.
Evleri hasar gören depremzede vatandaşlar, bu alanlarda konaklıyor.
Afetzedeleri yalnız bırakmayan vazifeliler, gereksinimlerin karşılanması için 24 saat hizmet veriyor.
127 çadırdan oluşuyor
Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki sarsıntılardan etkilenen 725 kişi, AFAD koordinesinde Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüğü ile Beykoz Belediyesi tarafından Kırıkhan Kent Stadyumu’nda 127 çadırdan oluşturulan çadır kentte ömrünü sürdürüyor.
Güvenliği komandolar sağlıyor
Çadır kent sakinlerinin besin, giysi, berber, çamaşırhane, hastane ve yemek üzere tüm gereksinimlerini kurum ve kuruluşlar, güvenliğini ise Zonguldak’tan gelen jandarma komandolar sağlıyor.
Gün uzunluğu hizmet veren vazifeliler, sarsıntının zihinlerinde bıraktığı olumsuz tesirleri silebilmek hedefiyle çocuklarla özel ilgileniyor.
İnsanların yardımına konuşuyorlar
Görevli askerlerden biri, çadırların ortasında gezdiği sırada saçını örmeye çalışan bir kız çocuğunun yanına geldi. Onunla sohbet eden asker, çocuğa saçını örmesinde yardımcı oldu.
Çadır kentin koordinatörü Fatih Eren, zelzelesi yaşamasına karşın acı ve kaygılarını bir kenara bırakıp başka insanların yardımına koştuğunu söyledi.
“Hızlı bir formda kurduk”
İlk iş olarak depremzedelere ulaşmaya çalışarak onları inançlı bölgede topladıklarını belirten Eren, süreci anlattı:
Askerlerimiz ve yardımlar gelmeye başladı. Çabucak çadır kenti kurma eforuna girdik. Harikulâde hal valimiz ve kaymakamımızla süratli bir biçimde çadırı kurduk ve üçüncü gün çabucak insanlarımızı çadır kente almaya başladık.
“Buruk mutluluk”
Her türlü gereksinimi gidermek için çalışanımız daima çadırları gezerek eksiklerinin neler olduğunu, farklı dertlerin olup olmadığını, bilhassa enkaz altından çıkan yaralıların tedaviye yönelik çalışmalarını, ilaçlarını takip ediyor. Şu an memnunlar ancak bu buruk bir memnunluk.
“Askerlerimiz her gün muhtaçlığımızı soruyor”
Çadır kentte konuk edilen afetzedelerden Mehmet Erkoç da sarsıntı sırasında ailesini konuttan çıkardığını anlattı.
Çok şiddetli bir zelzele geçirdiklerini, koridorda ayakta durmakta zorlandıklarını belirten Erkoç, şöyle devam etti:
Sarsıntının şiddeti, koridorda duvardan duvara bizi vurdu. Bir metre ilerideki çocuğuma bile yetişemedim. Dışarı çıktık, her yer enkazdı. Buraya yardım uzatan herkesten Allah razı olsun. Burada bize çok yardımcı oluyorlar. Çadırların A’dan Z’sine her şeyine koşturmaya çalışıyorlar.
Askerlerimiz her gün, bir muhtaçlığımız var mı, diye soruyor. Meskenimiz üzere olmasa da Allah bin sefer razı olsun, tüm gereksinimlerimizi karşılamaya çalışıyorlar. Bir konutta gereksiniminiz olabilecek ne varsa burada var.
“Asker amcalarım var”
Erkoç’un bedensel engelli kızı 8 yaşındaki İlknur Erkoç, sarsıntıya dedesinin konutunda yakalandığını belirtti.
Zarar gören ve yenisi bağışlanan tekerlekli sandalyesiyle dolaşabildiğini tabir eden Erkoç, “Evimize yakın, o yüzden burada kalıyoruz. Burada çok arkadaşım var. Asker amcalarım var. Burada memnunum, maşallah çok şükür pek uygunum.” diye konuştu.
Depreme 1 haftalık bebeğiyle yakalanan Hatice Oral, sarsıntı yavaşlayınca meskenlerinden çıkabildiklerini, artık çadır kentte barındıklarını tabir ederek, kendilerine dayanak olan herkese teşekkürlerini iletti.
“Hayırseverlerimiz çadır çadır geziyor”
Dördüncü katta oturuyorduk. Çok sallanıyordu ve çıktık. Askerlerimiz gelince bizleri toparladılar. Allah razı olsun. Çadırlarımız kuruldu, gereksinimlerimiz giderildi. Hala hayırseverlerimiz çadır çadır geziyor.
“Okuldan kalan tek şey formam oldu”
Ortaokul öğrencisi Ezgi Buğlem Kök ise çok sevdiği okulunun zelzelede ziyan gördüğünü söyledi:
Okuldan kalan tek şey formam oldu. Öbür bir şey giymiyorum. Bütün kitaplarım meskende kaldı. Meskenimiz de her şeyimiz gitti. Sağ olsunlar bize çadır kent yaptılar. Çadırda kalıyoruz. Bize yardım edenlere çok teşekkür ediyorum.
Kaynak: Ensonhaber