İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı ıslahatına yönelik protestolar devam ediyor.
Başkent Tel Aviv’de bir ortaya gelen yüzlerce kişi, ellerindeki İsrail bayrakları ile Netanyahu hükümetinin “yargıyı zayıflatma” teşebbüslerine reaksiyon gösterdi.
Göstericiler, “Utanç” , “Çoğunluğuz ve sokaklardayız”, “Demokrasi” ve “İsrail diktatörlük değil, İsrail Macaristan değil” sloganları attı.
Polis sert müdahale etti
Başkentteki bir anayolu trafiğe kapatan göstericilere polis sert formda müdahale etti. Göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, ses bombası, tazyikli su ve atlı polisler kullanıldı.
Gösterilerde kaç kişinin yaralandığı yahut gözaltına alındığı şimdi bilinmiyor.
Bazı protestocular ise, geçmiş protestolarda olduğu üzere Margaret Atwood’un dünyaca ünlü “The Handmaid’s Tale” isimli romanındaki hizmetçiler üzere uzun kırmızı elbiseler ve beyaz başörtüleri giyerek, Kudüs tren istasyonunda yargı ıslahatına reaksiyon gösterdi.
Netanyahu, göstericileri ‘anarşist’ olarak nitelendirdi
Netanyahu yaptığı açıklamada, “Polise karşı şiddeti, yol kesmeyi yahut kanun ihlalini kabul etmeyeceğiz. Şov hakkı anarşi hakkı değildir” dedi.
İsrail’in çok sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, birtakım göstericilerin polise taş attığını ve polisin “anarşistlerin” isyan çıkarıp yolları kapatmasını engellemek için elindeki tüm araçları kullanacağını tabir etti.
Muhalefet oylamayı boykot etti
Muhalefet üyeleri, yargı ıslahatı planında daha fazla teklife birinci onayı verdiği için meclisin Anayasa, Adalet ve Hukuk Komitesi tarafından yapılan bir oylamayı boykot etti.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile ABD’nin maddeyi erteleme ve müzakere etme davetlerine karşın Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sonlandırılmasını, meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasını ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki tesirinin azaltılmasını içeren ıslahatın yasalaşması için mecliste yapılacak 3 oturumda da onay alması gerekiyor.
İsrail’in yazılı bir Anayasa’sı bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargı merci olarak misyon yapıyor. İsrail’de devletin işleyişine, idaresi ile insan hak ve özgürlüklerine ait “temel yasalar” bulunuyor.
Yüksek Mahkeme, Anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” ters olduğu gerekçesiyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.
Kaynak: Ensonhaber